Syncthing

Beállítás, hogyan is kezdjünk neki a saját kis felhőnk kialakításához.. A syncthing egy olyan cucc ami hasonlít a dropboxra, vagy megasyncre, vagy ki mit használ.. csak itt nincs harmadik fél, nem “felhő van” hanem két vagy sok eszköz között tudsz fileokat küldözgetni, úgy hogy egyszeri beállítás után semmi teendőd kb nincsen.
Ha ez egy nas, akkor az lesz a “felhőd”, ha egy asztali gép akkor az, ha 12 telefont akarsz szinkrozniálni, akkor azok.. lehetőség van olyasmi kialakításárra hogy 12 telefon adatait küldöd egy gépre, vagy a 12 telefonon mindegyike pontosan ugyan azt tárolja mint a többi társa..stb azt hiszem túlmagyaráztam.


Ez maga a project oldal, jóval részletesebb leírást is találsz itt, én szeretnék az alapokra koncentrálni egy egyszerűbb windows-android párosra koncentrálva.
https://syncthing.net/

A linkek csúnyák lesznek de szándékosan hagyom kint őket a leírásban.

Összegezzük, hogy mit fogunk csinálni, mert a leírás rettentő és hosszú elsőre, de csak részletes akartam lenni, valójában kb 10 perc alatt megoldható az egész:

1., Telepítünk 2 eszközre syncthinget
2., Pároztatjuk őket, Add Device
3., Hozzáadunk valamelyik device-on egy mappát
4., Ennek a mappának a tartalmát megosztásra küldjük egy második eszközre
5., Elfogadjuk ezt a megosztási kérelmet a második eszközön
6., Ennek a megosztott mappának adunk egy helyet
(hova mentse le, amit az első eszköz küld)
7., Örvendezünk

8., Opcionálisan: Nézegetjük a szájízünknek megfelelő egyéb beállításokat ha kell, mint a szüneteltetés, 2 irányú, egy irányú szinkronizálás..stb

Fontosabb lehet: Én itt most egy Camera mappával fogok játszani az érdekesség kedvéért. Ha nagyon tartasz tőle, hogy adatvesztés lesz, akkor 2 dolog:
1., a Syncthing nem fog törölni neked semmit, akkor sem ha eltávolítasz mappákat a syncthing alkalmazáson beül (nem mappát távolítasz el ilyenkor, hanem mappa jogosultságot, mint windowson a “megosztás” pl.)
2., Mire oda jutnál, hogy tudj törölni, (mert lehet) addigra remélhetőleg érteni fogod mi micsoda és mivel a “törlés művelet” is szinkronizálható, ezért elképzelhető, hogy csinálsz ilyesmit miután kész vagy a beállításokkal. Azt javaslom a bátortalanabbaknak, vagy ha van számodra értékes képed, hogy vagy ne a kamera mappával kísérletezz, vagy ments le előtte mindent.


1. Lépés.
Könnyű lesz, töltsük le a https://syncthing.net/downloads oldalról a platoformunknak megfelelő verizót.
Ez ebben az esetben most egy Windows x86-64bit-et fog jelenteni, innen:
https://syncthing.net/downloads/

Illetve töltsünk le egy második eszközre is egyet, a cikkben én az andoridos vonalat fogom követni.
De használhatsz 2 vagy akár több PC-t, Mac-et, Több telefont..stb. Szóval én most erre megyek tovább.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nutomic.syncthingandroid


Rövid kitérő az iOS vonalra:
Sajnos az iphone rajongóknak rossz hír, hogy egyelőre a iOS verzió csak béta formában elérhető legjobb tudomásom szerint. Viszont a következő linken a fejlesztők, az oldal alján TestFlightból is elérhetővé tették, így elméletileg olyasmire kell történjen, hogy letöltöd a TestFlight alkalmazást, majd azon keresztül kell elérned az iOSre szánt verziót. Mivel Beta, gyanúsan még több minden nem fog működni, vagy nem feltétlen stabilan.
https://forum.syncthing.net/t/isyncthing-ios-client-for-syncthing-now-in-beta/15815
Sajnos ez nem meglepő mert az ios vonalon kevés kivetellel az Apple szereti úgy kezelni az adatokat, hogy azok egyes alkalmazások alá tartoznak, tehát a syncthingnek pár kivételtől eltekintve jogosultsága sem lenne belekukkantani mindenbe, hibába tiéd az eszköz. Reméljük legalább a Photos vagy Files alatt elérhető cuccok elérhetőek maradnak egy időre és nem kell majd fizetni azért is, hogy a saját adatainkhoz hozzáférjünk.. (sry)

Miután letöltted a fentebbit a PC vonalon, simán csak csomagold ki egy számodra szimpatikus mappába a letöltött .zip filet. (Én a c:\Sync mappát használom az egyszerűség kedvéért. Mivel ez nem egy telepítős alkalmazás így oda rakd, ahol hosszabb távon is kényelmes lehet. Maga az adat, amit szinkronizálsz, ettől független, szóval nyugodtan lehetsz kreatív, a tárhely majd később bárhol lehet. Vagy akár több meghajtóról is dolgozhatsz később nyugodtan. )


Majd indítsd el a Syncthing.exe-t. Ekkor egy terminál is meg fog nyílni, amit ne zárjunk be, igazából ez a futó alkalmazás maga. (Hosszabb távon kényelmetlen lehet, hogy van egy futó terminál de 1., vagy simán csak lecsukod (nem bezárod, csak lecsukod) vagy csak akkor inditod el amikor szükség van rá. Ha netán egy mindig futó DIY “NAS”od van mondjuk windows-al, akkor nem fog zavarni. Durvább OS-ekről mint az unRaid, pedig most nem ejtünk szót 🙂

Node.. a terminál mellett a böngésződben meg fog nyílni ez az oldal. Javaslom hogy mentsük is a kedvencek közé hogy ne kelljen megjegyezni, hogy éred el.

Syncthing a böngészőben

Itt egyelőre nem sok mindent látunk de a cikk végére eljutunk egy ennél jóval többet mondó állapotig. Menjünk azért rajta végig, hogy tudd mire számíts pár perc múlva.
A Folders oldalon, balra: Ezek azok a mappák amiket bárkivel (értem úgy, hogy saját magaddal is akár de másik felhasználó, másik eszközén is ha ez a cél.. ) szeretnél megosztani. Jobb oldalt felül az eszköz leírása, alatta pedig majd egy állapotvisszajelzés lesz, hogy épp kapcsolatban van-e az eszközöd egy másikkal. (Amint összelőjük simán világos lesz, ne rettenj el.)

Az egyik legjobb az egészben, hogy az andorid alkalmazáson belül is elérhető kb pontosan webes nézet (csak kisebb és álló módban pl 🙂 ), tehát nem kell 2 dolgon, 2 féle dolgon átrágnod magad.

Nyissuk is meg a második eszközön is a Syncthinget, hogy megtegyük az első lépést a saját irányításunk alatt álló adatmentés felé. Az alkalmazás tök üres lesz, jobbra fent a Hamburger ikonnak csúfolt 3 vonalkás gombra tappolva nyissuk meg a beállításokat. (Itt látunk ezt-azt, most épp nem fontos, válasszuk a Webes nézetet, hogy azonos a beállítás folyamata a 2 eszközön, mert egyelőre még csak ismerkedünk 🙂 )

Egyszerű menüsor.

Webes nézetra tappolva ez/hasonló fog fogadni: Az AC2003 nekem az eszköz neve 🙂 valószínűleg nem ezt a feliratot fogod látni 🙂

És akkor eljött a pillanat hogy elkezdjük beállítgatni mit szeretnénk megosztani. Legyen ez a fényképek mappa mert gyanúsan mindenki ezzel fogja kezdeni, hogy többé ne vesszenek el a kutyusos képei.

Fontos lehet megjegyezni, hogy a Syncthing nem töröl később sem adatot a telefonodról vagy a “gépedről”, akkor sem ha mappákat távolítasz el a szinkronizációs folyamatnak megadott listából, tehát az app használatával nem kötelezzük el magunkat semmilyen irányba. (Ez egy remek dolog, ezt az alkalmazás is elárulja nekünk mappa eltávolításakor 🙂 – később lesz róla szó. )

Elsőre menjünk vissza a desktop felületre mert könnyebb azon tanulni mint telefonon.. én létrehoztam egy mappát itt, ezt fogom használni. Ha maradunk a fényképes példánál, akkor ide fognak kerülni a kutyusos videóim, elsőre használjunk egy új, üres mappát amég tanuljuk az egészet mert 2 irányú szinkronizálással könnyebben okozhatunk magunknak adatvesztést. (Nem kell megrettenni, tökegyszerű lesz, csak inkább szólok előre.. 🙂 )

Szóval PC-n létrehoztam ezt:
e:\SyncthingData\Sin-Phone\

Majd a böngészős oldalon kattintsunk az Add folder lehetőségre és adjuk meg neki a fentebbi mappát. a Folder Path mezőben. A Folder label lehet teljesen tetszőleges. Érdemes olyat használni ami azért utal arra, hogy mire használod a lent megadott mappát. Lehet pl Kamera. vagy akármi.. be creative. 🙂

Pár dolgot kihúztam mert kicsit szenzitívebb, de ott fogsz látni egy karaktersort aaaa-aaaa szerűen, erre még szükséged lesz.

Majd simán csak nyomjunk arra, hogy SAVE.

Ekkor lesz egy mappánk, egy nagy sárga UNSHARED felirattal. Ez arra utal, hogy a mappa már létezik, de még nem használjunk semmire, nem osztjuk meg senkivel.

Kattintsunk is rá erre a mappára vagy az Unshared feliratra, erről nem rakok screenshotot, egyelőre csak azért kattintunk, hogy érezzük, hogy csináltunk valamit 🙂

Most pedig menjünk át a másik eszközre, ami most épp ugye az androidos telefon lesz.
Válasszuk a webes nézetet a könnyebbség végett. És ismét használjuk a ADD Folder lehetőséget, amit telefonon egy nagy + gomb jelöl. Válasszunk egy mappa címkét tetszőlegesen, pont mint az előbb. (Nem kell, hogy megegyezzen a desktopon használt-al, ismét lehetünk kreatívak)

Én az átláthatóság végett ezt a címkét/label-t használom, hogy Sin-Phone-pics-camera, mert lehet, hogy később máshonnan is szeretnék majd képet megosztani, a telefonról, mint a kamera album.. de tényleg tetszőleges, ahogy kényelmes.

A screenshoton kicsit előrébb haladtam, neked fentről a harmadik mezőben nem lesz kitöltve még semmi, csak egy Mappa felirat. Tappints a Mappa feliratra és navigálj el az általat kívánt mappához, aminek a tartalmát szeretnéd megosztani a másik eszközzel.

Alul egy “Jelenlegi mappa használata” feliratú gombot kell látnod. Ha rátappintasz, az OStől engedélyt fog kérni a Syncthing, ez teljesen normális. (Minden app rendelkezik jogosultságokkal, akár a telepítés pillantában, akár később is kérheti – mivel a file management es a kamera használat is egy speciális jogosultság, mert nem az alkalmazáson belül dolgozik csak a program. ) Engedélyezzük neki bátran, ha a telepítéskor nem jött ilyen kérelem.

Valami ilyesmit kell látnod ezek után, ha a Camera mappádat használod. – Ismét kitakartam a mappa azonosítóját.

//Amúgy szokjuk meg nyugodtan, az elérési útvonalat, nem c:\ -t.. látunk, de azon felül, hogy a szemünknek nem olyan kényelmes ha windows felhasználók vagyunk, semmi magic nincs benne igazából az “/storage/emulated/0” a “c:”. (Itt elnézést a hozzáértőbbektől, de egyszerűsítunk 🙂 )

Most már megvan mindenünk ahhoz, hogy a 2 mappa kommunikálni tudjon egymással.

A “Figyeli a változásokat” opció amúgy egy remek dolog ha arra szeretnéd használni, hogy ahelyett hüly küldözgeted magadnak emailben a képeket, ahogy elkészül a kép, már dobja is át a másik gépre.. ha ez a cél. Ez az jelenti, hogy monitorozza a mappát és ha változás történik benne, akkor indít egy szinkronizálást.

A mappa szüneteltessel pedig lehetőségünk van rá, hogy anélkül, hogy a beállítások elvesznének, és ismét végig kéne zongorázni a hozzáadás folyamatát, egy időre felfüggesszük a működését, mintha ideigelenesen “törölnénk”, de mondjuk jövő nyáron visszakapcsolhassuk macera nélkül.

Menjünk ismét a vissza destkopra/böngészőbe és kezdjük el pároztatni az eszközeinket, hogy barátkozzanak kicsit.

Erre több megoldás is van, andoridon ugye van kamera, ez nagy könnyebbség lesz, mert használhatunk QR kódos megoldást, de egyszerű karakterláncos megoldást is, ahol bepötyögjük kézzel.. (nem.. rossz esetben is elküldjük magunknak emailben pl, mert a rossebb fog beírni ennyi karaktert kézzel) vagy..

Mégjobb hír, ha a 2 eszköz azonos hálózaton van (pl a számítógéped és a telefonod is otthon van és a telefon WIFI-n pl, vagy 2 desktop azonos hálózaton van pl..stb) akkor ennél is könnyebb lesz mert a Syncthing pásztázza a hálózaton szereplő eszközöket. (Pont mint amikor Wifit keresel hajnalban az utcán).

Ha ez így van, akkor kattintsunk arra, a böngészőben, hogy Add Remote Device:

Ha a 2 eszköz egy hálózaton van, akkor kell látnod egy karaktersort a
“You can also select one of these nearby devices:” mezőben.

Ezekből ismét kitakartam dolgokat 🙂 és nekem azért van kettő is, mert egy másik gépen is fut egy Syncthing. Valószínűleg csak egyet fogsz látni, vagy a szomszédod lopja a neted és használ Syncthinget is.

A saját azonosítóját, mint mondjuk egy rendszám 🙂 az Actions (fent) Show ID alatti is megtalálod, QR kód és sima láncos megoldásként is (ha később sok eszközöd lenne, vagy el akarod küldeni a cimborádnak, mert épp valami megosztás hálózatot akartok kialakítani egymás közt, vagy munkahelyen több gép között valamiért..stb akkor jól jöhet, hogy tudd ki kicsoda.)

Adjuk hozzá az eszközt, (vagy kattintunk a kék feliratra, vagy a másik eszközön a Show ID-ból nyerjük ki ezt az infót) + nevezzük is el, hogy később tudjuk ki mit csinál, ha sok eszközünk lesz. Én most az alsó eszközre kattintottam, mert megnéztem a telefonon, a ShowIDban, hogy melyik az :), ekkor megjelnet a felső sorban, és a Device Name-et kitöltöttem így, mert ez egy Nord5G amit a páromtól kaptam 🙂

Nyomjunk rá a Save-re.
Ekkor még nem tudtunk csinálni semmit, mert a másik eszközről nem lophatunk csak le dolgokat, anélkül, hogy ott, ne bólintanánk rá. 🙂 Szóval menjünk a második eszközre. Megnyitottam a telefonon a Syncthing webes nézetét ismét, és a következő kérelem fogadott, automatikusan.

(ha ez nem történik meg, akkor lehetőségünk van manuálisan végigjátszani ott is az eszköz hozzáadás folyamatát, pont mint az előző pár lépésben, csak a másik eszközön, de szerintem 1., menni fog 🙂 2., azért jóval kényelmesebb.. jó cucc ez.)

Innentől már nagyon rövid lesz és egyszerű.

Menjünk a telefonra vissza, mert onnan szeretnénk megosztani most valamit a desktoppal.
Ha a desktopról szereténk menteni valamit a telefonRA, ami a telefonon MÉG nem létezik, akkor maradhatunk a desktopon is, de a kamera album megosztása a példánk, szóval menjünk a telefonra.

Válasszuk ki a korábban a Syncthingnek megmutatott mappát:
(Ha ez most nem történik meg, (egyszer belefutottam) akkor ismét adjunk hozzá egy mappát innen a webes felületről, aminek a címkéje tetszőleges ugye, a helye a /storage/emulated/0/DCIM/Camera” – vagy gyártónként akár változhat.. )


Közvetlenül a mappa nevére Tapptintva hasonlót kell lássuk:

Majd Szerkesztés, majd megosztás:

És itt pipáljuk be a másik eszközt, ami nekem a Sin-Ryzen. Szóval pipa, majd Mentés.

Ekkor a Desktop oldalon a böngészőben meg fog jelenni ismét automatikusan egy üzenet, arról, hogy az egyik már baráti eszközünk épp szeretne mutatni valamit, és elfogadjuk-e:

Tegyünk így, zöld ADD gomb.

Ekkor fogad majd egy menü, ahol korábban elkövettem szándékosan egy hibát, ezt azért tettem meg, hogy könnyű legyen megérteni mi történik, és kb 5 másodperc alatt javítható 🙂

Szóval a hiba amit elkövettem, hogy átírtam pontosan arra a mappára az elérési utat, mint amit a Desktopon már létrehoztam. Tehát, ez a syncthing környezetben, (az összes eszközöd összessége) már használva van valamire. Mégpedig a másik eszköz már ezt a mappát meg tudná osztani. Tehát “foglalt”. 🙂
Igen.. szivattalak titeket egy felesleges lépéssel de azt hiszem jobb megérteni előre, mint moricnak lenni utólag.

Szóval a mappa létrehozás a desktopon korábban felesleges volt. Kivéve akkor, ha onnan akartál volna a telefonRA szinkronizálni valamit. Most a megoldás egyszerű lesz, nem a e:\SyncthingData\Sin-Phone\ -t adom meg neki

hanem egy “újat” hozatok vele létre, amit még nem használok másra. Mégpedig legyen a:
e:\SyncthingData\Sin-Phone-Camera\ és a label/cimke nevét is picit átírtam (bár az maradhatna) hogy ne szivassam magam pár hónap múlva, hogy elfelejtem mi micsoda.

Majd rányomok hogy save és ennyike. Indul a szinkronizálás:

És ennyi! Működik. Meg is vagyunk. A továbbiakat csak javaslom, hogy olvasd el, de a lényegi rész már megvan.

Egyéb beállítások:

Szinkronizálás iránya:
Még egy szó a kedvenc beállításomról, ez pedig hogy 2 irányú legyen, vagy egy irányú fogadó, vagy 1 irányú küldő. Mindjárt kifejtem, nem lesz nehéz 🙂

Szóval a mappára kattintva, majd EDIT-re, ez fog fogadni, ha most nem a Sharingbe mész, hanem az Advanced tabot használod. Szóval Ez a Folder Type..

Ha ezt én most megnyitom a telefonon, és beállítom a telefonon ezt a mappát:

1., Send & receive módba: (ez alapból) akkor ha törlök valamit a telefonon, törlődni fog a gépen és ha törlök valamit a gépen, akkor törlődni fog a telefonon is. – Ez akkor hasznos, ha a gépen akarod manage-elni a filejaidat vagy képeid a telefonon is pl.

2., Send only módba: csak küldeni fog, fogadni nem, tehát bármit csinálsz a telefonon, az megtörténik a gépen is, de bármit csinálsz a gépen, az nem történik meg a telefonon.

pl: Törölsz egy file-t a telefonon, le fog törlődni a desktopról (hangsúlyozom, ez akkor, ha a telefonon navigálsz be ebbe a menübe), de Törölsz egy file-t a desktopon, nem fog letörlődni a telefonról..

3., Receive only mód: Csak fogadni fog, bármi történik a telefonon, az nem történik meg a gépen, de bármi történik a gépen, az megtörténik a telefonon.

pl: Törölsz egy file-t a telefonon, Nem fog letörlődni a desktopról (hangsúlyozom, ez akkor, ha a telefonon navigálsz be ebbe a menübe), de Törölsz egy file-t a desktopon, LE fog letörlődni a telefonról.

Kinek mi tetszik, ha telefonon ÉS gépen is akarsz cuccot tartani, akkor a default Send & receive a jó. Sőt, én úgy szoktam használni, hogy megtartom ezt 2 irányú Send & receive módot, leszinkronizálok mindent, majd a Syncthing mappájából átmozgatom egy másik mappába a desktopon ami kell, a maradékot törlöm, így egy helyen való rendrakással mindkét helyen rend lesz – mert ekkor a gépről és a telefonról is egyszerre fogom törölni úgy, hogy a telefonhoz hozzá sem nyúlok.

Wifi only mód
Wifi only módot a telefonon találod, igazából nem kell magyarázni szerintem. Kotlátlan mobilnettel rendelkezők nyugodtan hagyják kikapcsolva 🙂

Szüneteltetés:
Volt róla szó, igazából annyi, hogy ha egy időre ki akarod kapcsolni a szinkronizálást, mert mondjuk havonta 1x akarsz rendet rakni vagy ilyesmi. Ekkor minden beállításod megmarad, csak pause-t nyomsz az adott mappa szinkronizálásán pl.

Külső hálózatról való elérés:
No igen. Ha nem csak otthonról, vagy egy adott hálozaton belülről szeretnéd, hogy a 2, vagy több eszköz lássa egymást, (pl egy cimboráddal távolról egy közös harmadik gépre dolgoztok) akkor szükség van a routeren port nyitásra. Hogy a kérés bejusson a routeren belülre az adott gépre, amin működik a syncthing, vagy hogy mobilnetről elérd az otthoni hálózatodon lévő gépen futó synthinget. (Közös hálózaton, ez nem kell, ha csak akkor használnád ha otthon vagy, akkor ez nem kell)

Ehhez a 22000/TCP és 22000/UDP (https://docs.syncthing.net/users/firewall.html) kell továbbítani a routeren arra az ip címre, ami a syncthinget futtató eszközhoz csatlakozik.

Nem nagy mágia, bármilyen routeren van ilyen lehetőség, még a upifone-nál is.
Megnézed a syncthinget futtató gép ip címét. (nyitsz parancssort: beirod hogy ipconfig)
ebből megnézed mit ír az IPv4 sor. pl 192.168.0.100

Majd routeren:
Port Forwarding menu.

22000 port -> 22000 port a 192.168.0.100 címre, pl, ha ezt írja az ipconfig
És ha van külön beállítás (pl tudsz pipát tenni, hogy TCP és UDP is) akkor azt pipáld be.
Save, majd lehet, hogy kell router restart, ezt nagyon routere válogatja.. de röviden, a 22000 port kell syncthingnek a külső eléréshez, a mai napon.