Logitech G502 vs G502 Lightspeed

//Nem annyira hardware választós.. inkább tapasztalatos..

A következő leírásban szeretném a címben szereplő 2 egeret összehasonlítani, mindezt úgy, hogy a Lightpeed elődjét, a “sima” G502-t, már nagyjából 4 éve használom, így remélhetőleg azoknak is tudok információval szolgálni, akik hosszabb távra szeretnének (teljesen jogosan) berendezkedni az amúgy olcsónak nem mondható egerek bármelyikével. Illetve arra koncentrálnék, amiről nem igazán találni információt, (pl. sok helyen olvasni, hogy a 2 egér külsőre megegyeik, pedig ez nincs így) a technikai képességeket, méréseket, rábíznám a profikra, én pedig koncentrálnék arra, amiben úgy érzem újat, vagy kevésbé elérhetőbbet tudok mondani, hogy mi történt a néhány év alatt, illetve mik az apró különbségek, leginkább kívülről 🙂

G502

// Nem szeretném hosszabban részletezni a képességeit, ezt a gyártó termék leírásában, illetve rengeteg webshopban is megtalálja mindenki de.. Az illem kedvéért azért tegyük ezt meg röviden:

Vezetékes – USB (2,1m)
11 programozható gomb
Hero érzékelő (200 és 12000 DPI között állítható érzékenység)
1ms válaszidő névlegesen
121g önsúly
Állítható súly (5 x 3,5g – képek később)
Természetesen RGB
Beépített memória 5 profil számára

Különlegességek:
“Sniper” Gomb
Szabadon futó és “klasszikus döcögős” mouse wheel módok.

//Érdemes megemlíteni talán, hogy a G502ből különböző verziók leteznek, a Hero egér nem azonos a G502 Proteus Core-al, ő az elődje volt. Könnyen felismerhető a különbség, a Proteus Core-ból van kék szoknyával rendelkező is. Illetve a Proteus Core nem Hero érzékelővel rendelkezik. Persze a 12000DPI láttán sem fakadunk sírva. Az egér alján is látható egy G502 HERO felirat, ha arról az egérről van szó. (Használt egérvásárlóknak érdekes infó lehet, ha az egér aljáról hiányzik a G502 HERO és csak G502-t látsz, akkor azzal van dolgod.)


G502 Negatív oldal:
(Pozitív is lesz, de kezdjünk itt, ezzel talán több újdonságot mondok. )


Elöljáróban annyit, hogy kintről befelé haladva, az anyaghasználat első tapintásra kiváló. Talán inkább a “first time user experience” vonalra lőttek, elég jól.. Viszont pár év után úgy fest, hogy ezzel feláldoztak néhány dolgot a “tartósság” oltárán.

Anyaghasználat.
Szóval elsőre a hüvelykujj támasztására is szolgálo alsó perem ami – a “sniper” gomb közvetlen szomszédságában – előre felé folytatódik.. Hát ez sajnos nem sikerült teljesen tartósan. Érzésre rendkívül szuper volt, ellenben idővel elkezdett kopni. Nagyon.

Nem kapargattam, nem rágtam meg..

Talán annak is betudható, hogy a “sniper” gomb tartani az ujjam nekem kényelmetlen lett volna, (én amúgy többnyire “Claw Grip” fogásban élem a napjaim) és ezért talán kicsit jobban igénybe vettem ezt a területet, de az alsó képen látszik, hogy mi történt..
Ha valaki ilyen egeret tervez beszerezni, akkor úgy gondolom ha rá tudod szoktatni magad, hogy a gombon tartsd a kezed, anélkül, hogy megnyomnád, az előny lehet hosszú távon. Illetve az alsó gumi peremből is letört egy darab. Ehhez hozzá tartozik, hogy szedtem szét az egeret takarítás végett (erről később) és ezzel valószínű az alsó lepattant szoknyához sikerült jobban hozzájárulnom, mint kellett volna. De maga a gumi összességében jó fogású, de kicsit merev, rideg. Ugyan ez a jelenség megfigyelhető az egér túloldalán is, a kisujj oldalán.

Ezt az oldalát sem kapargattam vagy nyalogattam..


A görgő. A szabadon futás óriási megoldás, sokan említik de amilyen apróságnak tűnik, annyira szuper. Ellenben, a görgő fém anyaga és kitöltöttsége (Spoiler: ez TELJESEN különbözni fog a Lightspeed verióban) nagyon szerencsétlen.
A következő képen azt kell észrevenni, hogy a fém felüle elkezdett konyhanyelven öregedni. Kiütései vannak, kicsit kellemetlen a tapintása, karcol, a görgőn körbe és az oldalán is. (Nem sérti fel a bőrt azért, de nincs az embernek az a simizhetnéke na.. )

Nem, az ott a képen nem gané, hanem ilyen a fém felülete. Mielőtt már lemondanál az egészről.. még egy picit bírd ki..
Karbantartás hosszú távon:
Az egér elképesztően “szekszi” külleme bizony kompromisszumos. Ez azt jelenti ebben a mondatban, hogy nagyon macerás szétszedni, takarítani, sok kis köz, pár mm mindenütt van ahová a retek szépen be tud mászni. Oké, lehet mondani, hogy mossunk kezet, de egy hardcore gamer nem fog 10 percenként kezet mosni, amikor épp leizzad a stressztől mert campel a sarokban. (Ha most ránézel az egeredre és semmi gané nincs rajta, akkor nyugodtan skippeld el ezt a fejezetet 🙂 )

Visszakapcsolódva az anyaghasználatra, ez a csúszásgátlós merev gumírozás is inkább ganégyűjtő, ha hosszú távon elkopik.. amég működik, és csúszást gátol, ganét gyűjt, ha takarítani akarod, kopni fog.. sehogy se az igazi.

No de lépjünk tovább, szóval a takarítás első nehézsége, – amire most adnék egy tippet a pillanatragasztózás helyett – az, hogy le kell kapirgálni az alsó (amúgy jó minőségű és tartós) teflon csíkokat. Ezzel ha műszerész kezed is van, akkor is tönkre fogod vágni legkésőbb a harmadik alkalommal magát a teflont. Tehát a szétpattintás macerás, de a kialakításból származó gané kilapátolása végett szükséges is. Legkésőbb akkor, amikor már annyi gané gyűlt össze a görgőben, hogy ez zavarja amúgy kényelmes scroll funkciót, mert eltömődnek szép lassan a kis lukak a “küllők” között.

Összességében ennyi. Összefoglalva a batmobilos kinézetnek ára van, és az anyaghasználat nem a tartósságot helyzete előnybe. És az ígért tipp: aliexpresszről rendeltem tefloncsíkokat, volt vagy 1,5$ a 2 szett, és kitűnően teszi a dolgát, tartósnak tűnik több hónap után is és nagyságrendekkel korrektebb megoldás, mint a meglévő szétbarmolt szalag visszapillanatragasztózása. Szerintem ennyit megér.


G502 hosszú távú pozitív oldal


Szóval azt kell mondjam, hogy a ganédomb ellenére minden gomb, minden irányban, minden helyzetben ugyan úgy működik (jól 🙂 ) mint amikor megvettem. Olvastam negatív tapasztalatokat erről, de én nem találkoztam olyan problémával, hogy egy gomb pl feladata volna a harcot. Még a wheel “unlock” – tehát a szabadon futást megengedő gomb, dpi választók is remekül működnek.

A másik, hogy a világítással sincsen semmi gond, nem mintha egy led élettartama annyira rövid lenne, de egy kis kitérőt megérhet, hogy nem kezdett el se halványulni, se a takarítás közben nem barmoltam szét semmit, ami ezt érintené.

Harmadik legyen a kábel, cipőfűző szerű harisnya is állja a sarat, van ahol már szálasodik, de egyáltalán nem mondanám rossznak, sem a kábelt. Massziv cucc. Tényleg. A kábel maga a cipőfűzőben nem tört meg, nem lágyult el, nem merevedett meg. A kábel és az egér csatlakozásnál sincs semmi gond, nem vált szét, nem tört meg a csatlakozás.

Az egér teteje,háta, gombok, gombokon a felirat, festék nem kopott le, még csak nem is karcos. Tökéletesen az ellentétje az oldalsó gumis negatívumoknak. Ugyan ez elmondható az illesztésekről, amikből bár sok van, nem kezdett el szétesni, ami össze volt pattintva, az össze van pattintva. (Még többedik karbantartás után is)

Talán pár szót megérnek még a mágnesek, a mágnes alsó fedél is stabil, nem engedte el a mágneseket a műanyag “tok”.

Most már észrevettétek, hogy az egronómiáról egy szót nem ejtettem, ez nem véletlen, mert ezek a 2 egér esetén közel azonosak. Az apró különbségek kapcsán érinteni fogom még az “alap 502”-t is.. szóval azt hiszem ugorjunk, a lightspeed érdekesebb talán amúgy is.

G502 Lightpeed

Vezeték nélküli + Lightspeed
11 programozható gomb
Hero érzékelő (200 és 25 600 DPI között állítható érzékenység)
1ms válaszidő névlegesen vezetékes módban
1ms válaszidő névlegesen vezeték nélküli módban is
114g önsúly (kevesebb az elődjénél)
Kiegészítő súlyok: 2x4g + 4x2g (különbözik az elődjétől)
Nagyjából 40-60 óra becsült üzemidő, vílágítástől függően.
Töltési idő a gyártó adatai alapján usb 2.0-vel néhány perc, néhány órára tölti fel az eszköz. “5 perc töltés USB 2.0-s töltőn 2,5 óra játékot tesz lehetővé”.

Egyéb: Sajnos nem harisnyázott (miért hagyták ki… ?.. ) kb 1,8m-es kábel, egy “vevő egység” és egy usb-miniusb átalakító.

Jelentős különbésg technikailag, hogy itt ugye már a Hero25K dolgozik. A vezeték nélküliség

Kezdjünk az egyszerűbb dolgokkal:
A hozzá kapott kábel nem harisnyázott, kár érte, ennyi luxus érzetet szerintem megengedhettek volna minden kedves vásárlónak, főleg ennyiért. Ez a kábel és a hozzá tartozó usb – miniusb átalakító amúgy arra jó, hogy előbbivel töltöd az egeret, utóbbival pedig közelebb tudod hozni a vevő egységet az egeredhez ha arra van igényed. (gondolom a névleges 1ms válaszidőnek azért vannak követelményei (papíron talán 10-20cm távolságot írnak), vagy, ha vasbetonból van az asztalod akkor különösen ajánlott lehet).

Az a szövet nélküli kábel valahogy kilóg a sorból.. beférhetett volna.

A súlyokhoz tartozó tokban amúgy tárolhatjuk a “vevő egységet” és az átlakítót is, a súlyok maguk picit kisebbek mint az elődnél, “pont szerűbbek” és az egér alján is másképp helyzkednek el (kicsit jobban középen van).

Na lépjünk az érdekesebb dolgok felé.
Ugye az ergonómia. Amellett, hogy rohadt jól néz ki (ezt nem fejtegetem) nagyon kényelmes egér ez is, az elődje is. A két fő gomb úgy gondolom rövidebb és hosszabb ujjúak számára is megfelelő lehet, ami talán különleges, hogy egyik gombot sem nyomtam meg véletlenül soha az elődjén sem és mivel teljesen megegyezik az elődjével, úgy gondolom ezen sem fogom. Emellett, minden gomb kézre áll, könnyen megtalálja az ember, a futurisztikus küllem ebből a szempontból remekül vizsgázott.

Én mint említettem “claw gripper” vagyok, de úgy gondolom aki teljesen ráfekteti a kezét az még jobban járna, sajnos nem tudtam átszokni más kéztartásra. Az hogy nincs vezeték, egészen furcsa érzés, ad némi szabadságot. Idővel meglátjuk, de mivel már relative kicsi asztalon lakom, nagyon sok kütyüvel, több billentyűzettel együtt, így különösen fontos szempont volt.

Ennek első ránázésre lesz egy hátránya. Pontosabban kettő. Sajnos még mindig nem kapott usbC csatlakozót az egér, ezért megpróbálok nagyon óvatos lenni a mindennapokban, a mikro usb-vel vannak rossz tapasztalatok. Nem szeretném letörni.

A másik, hogy ahogy a képen talán látszik, ez az usb csati egészen be van süllyesztve az egér testbe, ami egyrészt okés, stabil marad valószínűleg vezetékes használat esetén is és nem fogom letörni a kábelt, de valószínű úgy fog működni ez a kis bemélyedés, mint egy száj, ami majd szépen elkezd koszolódni, de tartsuk tisztán az egérpadot. 🙂


Aminek örülök és lényeges különbség lehet az elődhöz képest (és a kialakításhoz kapcsolódik) az a görgő. Az előd görgője “kitölött”, emez pedig küllős, és nem csak “belül” hanem a külső “kör” is kapott egy kis könnyítést. Annyi félelmem van, hogy talán ez ismét egy plusz ganéforrás, de majd kiderül. Viszont a görgő külseje végre nem fémes, hanem kapott azonos formájú, de gumi réteget is. Első ránézésre nem ugyan a merev-rideg anyag, mint ami az egér külső részén prbálkozott csúszást gátolni.
Amúgy apróság, de a két egér közül a Lightspeed görgője egy picit hangosabb, egyáltalán nem hangos, csak hangosabb. Lehet, hogy mert új, vagy lehet, hogy a kialakítás végett.


Az egér alján kapott amúgy helyet plusz egy kis üreg, mágnes fedéllel, ahol tárolhatjuk a “vevő egységet” is, ha valamiért el akarnánk rakni hosszabb távra.

A fontos lehet, teflon szalagok formája alul, a G502 Lightspeeden nem teljesen egyezik meg a G502 szalagjaival, tehát ha netán itt is pót “tappancsokat” szeretnénk beszerezni, akkor erre érdemes odafigyelni.


Egyelőre legyen ennyi. A Logitech GHub szépen felismeri, maga a software támogatás még mindig lábadozik, érkeznek frissítések, már nem olyan szörnyű mint volt, de erről nehéz up-to-date leírást adni, mert tényleg nagyon gyakran frissítik. Reméljük a legjobbakat. Igyekeztem olyan információt adni, amiről kevés helyen olvastam, esetleg egyáltalán nem említik. a Technikai paraméterek nagyon rendben vannak, de arról sokkal profibb leírásokat lehet találni. Remélem tudtam újat mondani, vagy segíteni akár.

Köszönöm, hogy elolvastad!