Gondolatok Mechanikus billentyűzet vásárlása előtt

Sziasztok!
Ez a bejegyzés nagyjából azért születik, hátha azzal, hogy leírom őket, segít a döntésben. Kettő, hátha valakit érdekel. Három, hátha segít valakinek dönteni.

Szóval. Az a helyzet jelenleg, hogy szeretném lecserélni a Logitech G910et. Ennek több oka is van. Az egyik, hogy nagyjából 2-3 év után elkezdett betegeskedni, először kihagytak a gombok, mostanában inkább a dupla leütés a probléma. Röviden.

Amiértnem biztos, hogy visszatérek a gyártóhoz..
1., Nem tűnt tartósnak, (pedig ez volt egy darabig a talán zászlóshajó..) Sem felépítésre, sem anyaghasználatra való tekintettel.


Amire itt gondolok.
Egyrészt a képen látható keycap/gomb kialakítása. A 4 kis pöcök helyett jobb lett volna talán 1 masszívabb, vagy 2 “félig” masszív valami. Ha az ember takarítani szeretné, ezek bizony le fognak törni, akkor is ha vigyáz.. van mondjuk 100 gombod, egy takarításkor kiszeded az összeset, ha csak 500 az 1hez az esély, akkor is lesz 1 törött gombod az 5ik takarítás alkalmával.

Másrészt a space “nem mechanikus jelleggel” hangos. A kis merevítő (így hívjuk?) fém rudacska nem igazán van helyesen passzintva, vagy valami ehhez köthető probléma áll fenn. Tehát a gomb lenyomása nélkül zizeg, nagyjából érintésre.

Harmadrészt az ARX dock nevü csoda nem jó semmire. Az első napon odaraktam egy telefont, hogy én leszk a gaming királya ezzel, jó lesz mapnak vagy valaminek. Hát nem. Teljesen felesleges. USB passthrough nincsen, se a dock környékén, se másutt.

Negyedészt, full műanyag. Ebben az árban már lehet nézelődni jobb anyaghasználat felé is. Illetve ez a süllyesztett kialakítás, (tehát hogy a gombok egy gödörben laknak) nem túl praktikus hosszú távon, beragad a bármilyen szösz, kosz, nehézkes pucolni, főleg ha az ember nem szárazon szereti.

Illetve úgy döntöttem, (bár ez már nem a jelenelgi problémája, hanem teljesen más irány) hogy nézelődöm low profile, vagy ha tetszik slim irányban (ki fogok térni erre is, hogy miért).

Más gondom amúgy nem volt a billentyűzettel, inkább talán nem jó választás volt, ami nem tetszik hosszú távon. (pl: Apró csuklótámasz ami van is, meg nincs is.. jellemzően magas gombok, szabadon futó volume controller..miegymás, de ez már az én választásom volt). Amúgy nem szeretném teljesen lehúzni, nem volt ez rossz annyira, mint amennyire talán olvassa a kedves olvasó, de túl sok apróság..

És akkor nézzük mik jönnek szóba, milyen a jelenlegi helyzet.
1., Gyerekek. Ez ótvaros módon túl van árazva. Minden. Tisztelet a kivételek de az összes gyártó nagyon brutál áron szórja a dolgokat. Értem én, hogy az RGB drága.. de ennyire ? Erről egy hiteles cikket szívesen olvasnék, hogy épül fel az árazás.

2., Sok a hulladék. Az a véleményem, hogy túl sok olyan szemét elérhető, ami (szerintem) azért esik a szemét kategóriába, mert jó minőség látszatát keltik, vagy mert (talán főleg ezért térek ki erre..) mert megpróbálnak bizonyos gyártók egy az egyben lemásolni valamit, a nevezzük high-endből lemásolni. Amivel alapjában véve semmi bajom nem lenne. De. Ha egy billentyűzet értékét (és árát) mondjuk 10 pontban határozzuk meg, és ebből 6ot ad az, hogy úgy néz ki mintha egy másik lenne.. 2 pont nem is létezik, és marad 2, ami valós “ér pontot”.. az egy kicsit nemár. Továbbá az ellenkezőjére is kitértnék. Minden tisztleletem azoké a gyártóké, akik a saját cuccukkal próbálkoznak valahogy, beállítják magukat egy árszegmensbe és azoknak próbálnak kedvezni, akik jóval pénztárcabarátibb megoldást keresnek de szeretnék ha a cucc csilli-villi (kitérek erre is, fontos ez ? ) lenne ránézésre.

Akkor nézzük a szempontokat.

Maradjunk akkor az árnál elsőre:
Egy közepesen erős proci árát ráverni egy billentyűzetre baromság ? Lehet. Itt nem állnék be sem az igen, sem a nem táborba.

Miért?
Nézzük a napi rutint: Billetyűzet előtt dolgozom, munka után szintén taposom a gombokat. Szóval ha egy jó billentyűzet nekem megérheti fontos lehet, mivel időt, idegeskedést spórol és nem utolsó sorban kényelmet szolgál. (Szerintem valós probléma a billentyűzet okozta kéz-fáradtság).
Továbbá az a gondolatmenetem, hogy ez közepesen erős procit nem feltétlen mindig hajt ki az ember, egy billentyűzet viszont folyamatos használat alatt áll. (Mindnki döntse el, ez rá igaz-e, vagy sem.. nekem ez ilyen.)

Illetve jó esetben sok évről van szó, ameddig életben marad a kiszemelt. Azért, hogy ne essünk át a ló túloldalára, ha belegondolunk, hogy egy 50.000 HUF pénzbe kerülő billentyűzet mondjuk 3 év használat mellett.. igazából kb egy 1500Ft-os “havi előfizetés”… Szerintem érdemes így is gondolkodni. Főleg akkor, ha különbségekről van szó. pl havi 200ft-al többért mit kapsz, vagy mennyit dobsz ki feljebb lősz. Ahonnan nézzük. Ez nagyon messzire vezet, kinek milyen alkatrész/periféria..miegymás mennyire/mivel járul hozzá a napi életéhez, így ezt a szálat itt inkább elvarrom 🙂 Annyit tennék hozzá, hogy a tartósságot ezért is emelném ki, mert a fentebbiek alapján nagyon durván számít ugye?


Induljunk el a konkrétumok felé.
Kialakítás. A low profile/slim (ahogy tetszik) kialakítás felé azért kacsintgatok, mert a napi rutin szerves része laptop billentyűzet. Munkában 90%ban nagyon lapos (értsd nagyon.. pillangó) billentyűzt előtt ülök, azt használom. (Kis kitérő.. szeretem ? Nem. Kényelmes ? laptopokhoz képest az. Szerintem ékes példája a hogyan zsúfoljuk bele a legtöbb apró mozgó alkatrészt egy lehető legtöbbet mozgatott szerkezet összességbe. WTF ??? ) Szóval a napi.. nevezzük kontextus váltás az ujjaknak hosszú távon se nem kényelmes, se nem “ég be” eléggé. A low profile mellett nem utolsó sorban a kényelem is szól, a megszokás mellett.

A megszokásról: Évekig használtam egy lapos de nem mechanikus billentyűzetet is, DeathStalkert. Nem kifejezetten jó billentyűzet, de tette a dolgát. Most előszedtem és próbálgattam az elvileg vele nem egy kategóriába eső 910hez képest, és azt kell mondjam a nap végén jobban találtam el a dolgokat motorikusan.

A kényelemről: kisebb mozdulatok szükségesek a gombok eléréséhez, a lapos gomboknak és hosszaabb kéztámasznak (igen ez is szempont) köszönhtően. Dupla gomboknál, mondjuk ALT+M…stb ez méginkább jelentkezik. Szóval low profile. Lehetőleg csuklótámasszal. (Utóbbit kevésbé érzem fontosabbnak, ha van low profile, de inkább legyen).

A Gyártók
A kialakításból következik, hogy a gyártók sora eléggé rövid lesz. Főleg azokból amik itthon elérhetőek. Szeretnék olyan gyártókból választani, akik megfelelően sok review-val rendelkeznek, lehessen utánajárni dolgokak és lehetőleg tapasztaltak (de nem zárnék ki.. sőt.. ifjú titánokat sem).
Illetve előny lenne ha passzolna a jelenlegi környezetbe (értsd ne kelljen még 2600 progit felraknom és autostartolnom azért, hogy valami működjön. Ideális esetben nekem 1 dolog kezeljen mindent), ez jelenleg a Logitechnek kedvez.
Viszont itt megpróbáltam magam minimál szinten felhúzni odáig, hogy körülnéztem a picaon, ha mondjuk egeret is kellene cserélnem..stb akkor tudnám-e ugyan azt a gyártót választani. Apróság, de megtettem.

Miért csak mechanikus ?
Egy keves cimborám feltette a kérdést, amúgy teljesen jogosan. Valami olyasmi most a gondolatmenet, ha a többi szűrőmnek is megfelel, akkor valószínű mechanikus IS lesz. Illetve a tartósság, anyaghasználat (?), stabilitás (értsd nem mászik ki a gumiharang a helyéről) tekintetében is úgy fest ez az irány marad. De tettem egy próbát egy jó billetyűzettel is a deathstalker után, egy Logitech MK850et próbálgattam. De azt hiszem több évnyi mechanikus világ után a gumis rugózásra nem szivesen szoknék vissza. (Nem mondom, hogy “rosszabb” és a “membránosok” így meg úgy.. Dehogy, de nekem nem pozitívum.) Tartósságról amúgy lehet vitatkozni, és nem is állnék bele mert elsöpörnek 😀 több mechanikus switchem ment tönkre.. és sok sok évig állt ki nagyon gáz környezetben egy olcsó membrános magáért :). Illetve a pontosságot sem engedném el, a több billentyű leütés problémától is csak morci leszek.. szóval maradunk ezen a vonalon.

Egyéb szűrők.
Wireless jó lenne.
De ebből a szűrőből már nagyon nagyon kevés találat marad fenn, így egyelőre nem ragaszkodnék hozzá. Ráadásul itt nagyon utánajárós, hogy ne áldozzunk fel más dolgot a wireless oltáron.

Kapcsolók.
A logitech kapcsolói nem rosszak feltétlen, de a kialakításukkal nagyon nem vagyok megelégeedve. (Legalábbis ami a 910et illeti). Ezzel a kérdéssel úgy vagyok, hogy ez alapján keresni nehéz, de fontos szempont, szóval előbb megnézzük miben mi van, abból mi elérhető, hány fajtája van, és azok egész pontosan milyenek valamilyen tesztek alapján. Low profileban itt sem nagyon tudok válogatni, de már nem annyira kicsi a kör. Szerintem általánosan értelmetlen leírnom, hiába az egyik (talán a.. ? ) legfontosabb dolog.

USB passthrough.
Nekem nem feltétlen fontos, mivel berendezkedtem már az asztalon egy usb 3 hub-al. Ami eddig is itt volt, így inkább előny lenne, de nem rágom túl a dolgot.

Makro gombok.
Nekem nem fontos. Egy mániám van, a volume control. Bármilyen megoldás ami nem gomb, hanem valamilyen irányban (értsd lehet függőleges vagy vísztintes tengely is, nekem mindegy) forgó valami, és nem gomb, amit 20x meg kell nyomnom +/-20% hangerőért cserébe. Makro miért nem ? Vannak, de nem használom. Még streamben sem, mióta ott dedikált billentyűzet működik. Valahogy azt a helyet inkább lespórolnám, hogy legyen kisebb a billentyűzet. (Van aki szereti a nagy “irányítópult” szerű dolgokat, ezzel sincs semmi bajom, nekem elkopott ez a fajta érdeklődés, inkább legyen több hely az asztalon.

Software.
Ez egy nehéz kérdés, ha használhaató, de nem teljesen hulladék, nekem már oké. Mert nem fogom gyakran használni. (Beépített memória nélkül szinte no-go az rgb.. ) Nem állítok be játékokhoz színeket. 3 darab színezést fogok szerintem használni összesen, és valószínű lusta leszek közöttük váltogatni, pont úgy, mint most. Ami előny, ha nem kll futnia feltétlen és amit az elején írtam, hogy lehetőleg minél kevesebb ilyen progira legyen szükgésem.

Csuklótámasz.
Ez érdekes kérdés, sok reviewban olvasni, hogy a bőr az jobb lenne. Ugyan az a kedves cimborám kötötte az orromra, hogy neki az van, és bizony idővel ez kopik. Minden kopik, a műanyag is, de tartósságot nézve nálam a bőr / bőr szerű nem lenne előny. (Nem szeretném bőrápolózni a billentyűzetet, és a tisztítószerektől sem szeretném megóvni a billentyűzetet). Tipikusan gyakran izzadós kezem van, így szerintem nekem jó a fapados is. (Kitérő: amúgy a “fa pad” nem olcsó dolog” lehet rendelni 18k hufnak megfelelő pénzért FA csuklótámaszt.. dafak..linket direkt nem rakok ki. )

Világítás.
Abszolút előny. Gyakran ülök sötétben. RGB? Hogyne. Néha segít átállni (szintén melóból fakadóan váltogatás..) a színezés a másodlagos funkciókban. (lehet, hogy napi 1-2mp mire rájövök, hogy ja, itt máshogy van.. )

Küllem.
Ezt hagytam a végére. Pedig lehet, hogy nem kéne. Talán lesznek olyanok akik jól megköpködnek érte, mert szerintem fontos, de őszintén szólva.. leszarom.
Fontos ? Szerintem ezt fogod bámulni évekig. Hiába a monitort nézed elvileg. Gyakorlatilag nem csak azt. Ez ott lesz az asztalon, ott lesznek a hirdetések (ha kicsit érdeklődőbb az ember hardware irányban) új termékek..stb, és nézegeted, hogy de az milyen jól néz ki. Továbbá had ne mondjak egy céget, aki a nagyon sok mindent alárendel a küllemnek és ezt szerintem jól látják, (jelzem, nem vagyok a rajongójuk) hogy senki nem szereti bevallani, de hogyne számítana. Legyen má’ jó érzés ránézni ennyi pénzért nem ? – Kitérő az alacsonyabb árkategóriába. Fogalmazhatunk úgy is, hogy ennyiért (értsd ilyen olcsón) legalább legyen jó ránézni. Szerintem van az a kategória, ahol ez elég is, és ezzel semmi bajom nincsen.

Szóval összegzés képp:
Low profile – A munkahely /itthoni teendők közötti váltogatás miatt.
Low profile – Mert elsősorban nem csak játékra kell.
Mechanikus billentyűzetet keresünk, az összes többi szempont pedig majd jön egyesével a szűrőn fennakadt dolgok alapján.

Viszont ez már egy következő bejegyzésben 🙂
Köszönöm, hogy elolvastad!