Escape from Tarkov – Milyen kezdő fegyvert válasszak

Van egy csomó oldal amik megpróbálják összeszedni a legjobb kezdő fegyvereket de nem igazán térnek ki a miértekre, azon kívül, hogy nagyon húz, vagy stabil, vagy drága vagy olcsó.. vagy aki kitér, az annyit ír hogy menjél sks-el. Plusz nagyon sokszor találkoztam azzal, hogy “best beginner guns” és az arc instant bemegy a II, III, IV szintű traderekhez.. vagy, leírja hogy 150k, cheap… okéköszi.. majd pár játékkal később.Igyekszem minden lőszer típusból választani legalább egyet, mert.. spoiler, szinte tökmindegy miből lövöd ki a lőszer fog számítani, amikor meg már számít, valószínű nem a kezdő fegyverekre fogsz rákeresni. A Jelenleg aktuális (0.12.10.x.xxx) verzióra fogok támaszkodni.


Szóval akkor a szerintem élhetőek:
VPO-136
SKS és OP SKS
AKS-74N
ADAR-2-15

Plusz bármi ami 7.62×51-et, vagy 7.62x54et képes kiköpni magából és számodra kényelmes, vagy tetszik, esetleg shotgunok.

Nincsen semmilyen fegyvermániám de megpróbáltam pár szót összeszedni innen-onnan hogy meghozzam a kedvet az ilyen fis-fosnak mondott, belépő szintű (gyakran ez nincs így!) cuccok használatához is.


Vepr’-KM/VPO-136
Története szerint az AKM butított (nem teljesen automata) változata. Vadászpuska. Hát.. elég brutálisan fest, mint vadászpuska.

Ha frappáns neveket szeretnétek adni neki a Preset-ek között, akkor elnevezhetitek vadkannak is, mert Vepr szóra rákeresve ezt fogjátok találni a fordításokban 🙂

Most jönnek sokan megköpködni, hogy szar az egész, de nem gyúrunk semmi extrára, csak hogy reményeink szerint pár scav-et le tudjunk szedni, dőljön az XP, és ha találkozunk véletlenül egy playerrel akkor legyen valami esélyünk ellene, ami nagyobb mint 0.

Modok:
AKademia Bastion ami tartja a távcsövet (Skier Level 1 – kb 6000rub) és innentől bármilyen távcső vagy kukucskáló ami a választott pályára vagy a játékstílusodhoz alkalmasabb. Amit biztosan tudsz választani, az egy Cobra EKP-8 Praportól, kb 10000rub.

A képen:
UTG 25m (Ezt majd Jagernél tudod megvenni)
Pilad 4×3 (Ezt is majd Jagernél tudod megvenni)
Ez a kettő sem lesz több, mint 15000 rub.

Nem szivatni akarlak, ezeket nagyon kevés pénzért tudod eladni, és pár scav kör után biztosan a birtokodba jut 1-1, én szépen eltenném a zsákomba. Shoreline, Woods, Customs.. mindenütt hasznos lehet.

Összességében a távcsövekkel így vagyok az elején, néhányat megtartok amég a 10ik szint után nem nyílik meg a Market. (Tipp, gyakran ha a távcsövet ráteszed valamire, ami tartja, kevesebb helyet fog foglalni a stash-ben 🙂 )

De mehetsz a sima iron sight-al is, (nekem úgy tűnik, ha a távcsövön szeretnél spórolni, akkor nem ezzel érdemes elindulni.. mindjárt nézünk olyat is, persze megpróbálhatod.)

+ Ha van egy jobb grip, ami esik és úgy döntesz, hogy nem éri meg eladni..


Oké de miért a VPO-136.. ha már erre hivatkoztam az elején..

Szóval itt van ebből a táblázatból egy részlet (érdemes átnézni! ).

Ez a táblázat azt mutatja, a jobb szélen, hogy milyen szintű páncélon, mekkora esélyed van átütni. “0” – Ha kb 0% esélyed van, “6” ha sima liba.

Ha megnézzük már a tényleg olcsó (kb 100rub/db.. de annyi lesz belőle mint a … idővel) 7.62 PS már képes átütni a durvább (level5-6) páncélokat, ugyanakkor a Scav-ek ritka esetben öltenek magukra 4es szintnél nagyobb páncélt és gyakran viselt elem playereken is a 4. szint.

Hozzá tartozik még:
1., Persze, a 7×62 BP ammo sokkal erősebb, de azok már a Marketen kb 1200/darab (12x ! drágább) körül mennek a mai napon.
2., A táblázatban a 2 piros szám -3 Accuracy és +5 Recoilt mutat a BP mellett. Szóval olcsó fegyverből, drága lőszert egy picit nehezebb kilőni (oké, nem sokkal) mert nincsen semmi extra mod a fegyveren, ami ezeket ellensúlyozná.

Tipp: Sokan csinálják, köztük én is ha spórolni akarok, hogy a tárakat vegyesen töltik lőszerrel és a fegyver csövébe a kör előtt egy BP ammót teszel így ahelyett, hogy 30k rub+ pénzt költesz 30 darab lőszerre (BP esetén) csak kb 15x100rub és 15×1000 rub körül költesz, vagy épp ahogy a pénztárca és a kedv hozza.. csökkented/növeled a töltények arányát. Van türelmed eltökölni rajta, 1-1-1-1-1.. egymás után egyesével, vagy először 15PS majd 15BP-t teszel.. stb

A táblázat többi elemét nézzétek meg a hivatalos oldalon, nem rágnám ennél jobban túl.

Nagy előny még, hogy ebbe a puskába 1001% hogy bele fogsz futni pár scav kör után. Nem gyakran viszik el az emberek – ha biztosítást kötsz rá, nagyon valószínű, hogy visszakerül hozzád. 🙂 Ez igaz minden relative low level cuccra, szóval főleg ezeket érdemes biztosítani, a high-end dolgokra elég nagy szerencse kéne, hogy visszakerüljön..Ha megnézzük a lőszer árakat, ez a puska annyiba kerül összesen, mint a Marketen egy fél tárnyi erősebb lőszer.. és elég sok slotot foglal 🙂

SKS és OP SKS
Nézzük mi a különbség elsőre a sötéres barnás színű SKS és a Vadász változat, sárgás OP-SKS között. Szinte semmi, egyetlen különbség van, a dovertail mount. Szóval a képen látható kis fémdarab.. a fegyver oldalán a ravasz felett kb, arról van szó. Ha már elértük a level10-et és a marketen szeretnénk vásárolni, érdemes odafigyelni rá, hogy ezt a mountot a kedves eladó ne spórolja le 🙂 Amúgy emiatt is drágább az OP SKS alapból.

Ez a mount arra jó, hogy (például) a fenti képen, a kurzor alatt látható Cobra EKP-08-02 simán rádobható, minden további probléma nélkül. (a másik picit balra lévő Cobra EKP-08-18 nem megy rá) Ha biztosra akarunk menni, akkor az Inspect menü alatt látható kis lefelé mutató nyilacskát tudjuk használni, ami elárulja mit mire tudunk pakolni gond nélkül:

Az SKS előnye és hátránya, a “beépített” tár. Egyesével pakolható bele a lőszer, mint egy shotgunba a játékon belül. Cserébe a default 10-es tár elég pici. Viszont, kezdésnek megteszi, a képen egy 20as tár van, ha épp találunk egyet, vagy úgy érezzük ez lesz az igazi, akkor hajrá.

Én úgy gondolom scav vadászatra a 10es is boven szuper lehet. Cserébe csak 1x tudjuk eljátszani a játék indítása előtt a felemás tárazás módszerét (vagy nagyon sokáig kell gugoljunk egy bokorban, mire bepakoljuk egyesével rakosgatva a lőszert..) (Azt hiszem a nagyobb, 20as tárakat lehetséges eldobható módon is tárazni de akkor kettőt kell magunknál tartni, ami jelentősen feldobja az árakat. A nagyobb tár már közelít a fegyver árához (nagyjából a fele, kétharmada) üresen. Ebben is 7.62 van, ami már tudjuk miért szuper, és relative árértékben okés (illetve még nem teljesen, mert a többi lőszerre nem tértünk ki). Tönnyire az SKS-eket sem lootlják gyakran, főleg nem a barnás “sima” változatot, és szerintem az SKS iron sight-ja sokkal élhetőbb mint a VPO-136-é például.

Kitérnék még a durvább SKS építésekre mert létezik még hozzá fekete, modern test is, illetve fel lehet mountolni a “barnás” SKS-t is.

Utóbbi viszont nem éri meg (lehet, hogy változik majd az ára, de az elmúlt mondjuk fél évben nem láttam, hogy nagyon lemenne az ára..)

A mount amiről szó van, hasonlit a Bastion-re amit a VPO-136nál mér néztünk, (arra jó, hogy pakolni tudj távcsövet a fegyverre) de annál jóval drágább. Ezt a cuccot UTG SKS SOCOM Rail mount-nak hívják, de átlagosan már annyira drága lenne az “alap” SKS plusz ez a mount, hogy már alapból (átlagosan) jobban járunk, ha instant megvesszük a fekete modern SKS test változatot és nem szarakodunk a mount-al a sima SKS-en, viszont a fekete SKS testhez az első napokban nem is jutunk hozzá..

Szóval én azt javaslom, hogy a rail mountot inkább ne használjuk, helyette már előrébb vagyunk a SKS test megvásárlásával, árban is, tudásban is.. Overall nem éri meg nagyon modolni az alap SKS-t, ha fel akarjuk pimpelni, akkor kezdjünk mindjárt a fekete (FAB Defence UAS Stock) cuccon. Ha pedig minimalban megyünk scope nélkül, akkor menjünk a sima SKS-el, ha távcsövezni akarunk akkor OP-SKS, ha pedig építünk durvább cuccot, akkor jön a fekete.

Hangtompítókra szándékosan nem tértem ki. A 7.62 hangtompítók iszonyat drágák, illetve szükségünk lenne még adapterre is.. nem gondolom kezdő fegyvernek. 🙂

Akkor jöjjön egy teljesen más kategória…

AKS-74n

Mivel egy új kategóriáról van szó, nézzük először a legfontosabb összetevőt, a lőszert:

A táblázat ismerős, csak itt több az elem. Az árak a mai napon így néznek ki:

5.45×39 BP: kb 450rub /db
5.45×39 BT: kb 160rub/db
5.45×39 PP: kb 110rub/db
5.45×39 PS: kb 95rub/db

Ezek alatt teljesen kuka, T, FMJ, US, HP.. mind-mind kuka. Adjuk el és vegyünk belőle 1 kiflit..
A 7n39 és a BS pedig olyan drága, hogy kezdőként biztosan nem ezzel fogunk kezdeni. (1200 -2000 rub/darab felett kezdődnek. Viszont ha ilyen lőszer árak mellett játszunk, az teljesen más leírás lenne.. ott már a 7.62 vs 5.45 is érdekels kérdés.. ezen az ajtón most nem megyünk be 🙂 ) Illetve másik érdekesség, hogy BT az Tracert jelent a nevében, ezzel könnyebben felfedhetjük a helyzetünket.

Tipp: A játékban a lőszer nagyon sokat ér, mint látjátok, ha lootolunk, érdemes a lőszerre koncentrálni, (vagy modokra) nem feltétlen magára a teljes fegyverre. “Ne tárazz már ki lécci..” mondat nem véletlen hangozhat el sokszor 😀

Összességben úgy gondolom, hogy PS ammóval 5.45×39 kategóriában nem szivesen indulnék el scav-ek ellen sem. Viszont ami problémás lehet, hogy a PSnél erősebb ammókat barterelni tudjuk Prapornál level1-en (ételért adja, vagy tisztítószerért.. bármire is kell neki.. ), vagy hagyadkoznunk kellene az aktuális Scav körök sikerességére. 🙂

Viszont ne dobjuk ki teljesen az 5.45×39 kategóriát, hátha tudunk felhalmozni pár tárnyi cuccot..

Szóval miért az AKS ? és miért az N ?
Az egész választás alapja “Maffone’s AK Comparison” ábra, amit itt találtok meg többek közt (nem én készítettem sajnos). Kiloptam belőle ami nekünk most érdekes:

Szóval a puska előnye a relative olcsó és hatékony.. bár talán nehezebben hozzájuthatós.. lőszer mellett, a side mount és a recoil érték. A fenti linken megtaláljátok az AK-k sokkal nagyobb listáját, érdemes megnyitni 🙂

A side mount amúgy pont azt jelenti, mint amit az SKSnél már láttunk az OP változatnál, hogy kvázi “ingyen” kapunk egy mountot, amire fel tudunk dobálni oldalra rakosgathatós scope-okat. Ha mégsem tetszene ez a megoldás, akkor pedig ott van a Bastion lehetőség is amivel a “felülre ültetős” kukucskálókat is (pontosabban az oldalsó helyett! mert a kettő együtt nem megy) tudjuk használni.

Skier level 1-nél a képen látható Foregrip és gastube amire rá tudjuk tenni, nagyjából 10k rubelt jelent + láttok még a képen egy charge handlert (Zenit RP-1)

Recoil pad és társai nincsenek a képen, de ha hozzájutunk egyhez, akkor érdemes felpakolni mert jelentősen (-5%) recoilt ad a fegyverre.

Maga a fegyver amúgy a mai napon 22.000 rubelbe kerül a marketen, tradereknél még nem tudjuk megvásárolni, az elején. Ez inkább loot lesz az első napokban inkább azért hegyeztem ezt a leírást ki erre, mert a felső “Maffone’s AK Comparison” alapján szerettem volna rámutatni a dolgok mikéntjére. Sajnos a fegyver hátránya(?) és előnye (?) hogy összecsukható, ezért számíthatunk rá, hogy könnyebben kerül ki a pályáról ha a hullánk bent felejti.. Összességében ez a kis eszköz inkább egy “nem tegnap, de múlt héten kezdtem játszani” fegyver alapja lehet. Illetve Ebben a kategóriában már teljesen élhető áron mennek a silencer-ek is, nagyjából 15k rubel körül már találhatunk a marketen szerencsésebb napokon. Szerencsétlenebb napokon sajnos közelít a nagyobb kategória 25-30k körüli áraihoz.

És akkor menjünk át egy kicsit az 5.45 kategóriába, de mielőtt azt hinnénk, hogy nyugatra.. nem. Ahhoz még csórók vagyunk. Szóval jöjjön a kelet másik gyöngye:

ADAR-2-15
Egy kicsit túltolt screenshotot hoztam az ADAR-al, de szeretnék valami ízt adni a leírásnak a kezdő fegyverek mellett. Szóval nem, ez nem az ajánlott kezdő olcsó fegyver de az alapja az lehet.


Most nézzük először a modokat, hátha tudok lootolási tippet is adni.

Az a Blackout 5 Muzzle break amit éppen mozgatok a képen, 44.000 rubel a marketen most éppen, 1 egység helyet foglal el a táskádban. Tedd el, ha látsz ilyet.

Ha leveszem a fegyverről, a képen látható statokat növelné meg. Szóval jó statokat ad, (ez a recoil pl -8% és egyéb modosítók is vannak rajta..) de a stock muzzle break is ad -7%ot.

Ebből arra szerettem volna jutni, hogy nagyon apró kis modosításokért nagyon nagyon sokat kell fizetni. Ez az egy cucc a fegyver összes többi alkatrészének az áránál többe! kerül.

A másik dolog, épp az ellenkező, a hátső “fekete” rész (a stock), az alap adarhoz képest, -4%recoilt ad, és csak 14.000 rubel (plusz szerintem menőn is néz ki).

Oké, ez volt a kis kitérő, és nézzük végre a lényeget:

Átlagos árak a mai napon a piacon a számunkra érdekes részben:

M855 – 150 rubel/db
M856A1 – 400 rubel/db
M855A1 – 2000 rubel/db
M955 – 2400 rubel/db

(Nem írtam el, a 856 szándékosan nincs itt, mint értelmes cucc..vagy.. leg meta..)

Ugye ezek már húzósabbak, az első szimpatikusabb darab is már 400rub/dbnál kezdődik, ráadásul boltból csak Peacekeepertől tudjuk megszerezni később. Ez a fegyver teljesen loot cucc az elején mert az egyetlen boltból rendelkezésre álló töltény az az M855.

No de.. miért van itt ?
A fegyver viszonylag nagy, kevesen lootolják be, drága a lőszer, és drága lehet modolni.. sok hullánál is ott van, akár valami scope-al a tetején. Röviden, szerintem fogtok találkozni vele, ha akartok, ha nem. Ezért mint bónusz, lehet belőle ajánlott fegyver, ha a megfelelő lőszert is dobják hozzá a “botok”.

M856-al viszont nem indulnék el vele semerre.. 855 alá szerintem ne adjuk, akkor se, ha ingyen volt, sőt,inkább M856A1 alá se nagyon adjuk, Scavektől is simán eshet ez a fajta is.

A Vepr Hunter, Mosin és társai, mind mind remek fegyver, sajnos egy kicsit kaszinónak tartom őket az elején. Ha megnézitek a lőszerek listáját, a 7.62x5xx dolgok simán átcsapnak bármit kb. de többnyire 1-2 lehetőséged lesz lőni, a tárak kicsik, scope-ot tenni rájuk drága lehet, és valószínű viszik őket, mert csak 1 sor helyet foglalnak, mint az SKS. Az áruk pedig elég jó lehet a piacon.

Viszont! Fun. Próbáljátok ki, biztosan fog esni scav körökből, ha valaki ráérez a mosinra.. (a mosinnak amúgy nagyon jó iron sight-ja van.)

A shotgunok ugyan ez. A shotgunok 70m hatótávja (kb) nem kicsi, 200m a játékban nagyon sok, szóval az a 70m táv nagyon nem kevés 🙂 Az ammo chartban megtaláljátok a shotgun ammokat is.

Persze a shotgunok egy lövéséből, hogy hány darabka talál be.. az minél közelebb leszel, annál csodásabb lehet, de a scav-ek shotgunja nagyon messziről el tudja pattintani a lábad ha úgy adódik, érdemes óvatosnak lenni. Ha pedig egy player jól bánik a shotgunnal, az rendkivül eredményes lehet (szerintem). Illetve szintén mókás is.. Shotgunnal leszedni valakit egy kicsit.. jobban.. overkill.. nem ? Próbáljátok ki, egész elképesztően messziről is hatásos tud lenni.
Kérdezhetitek, hogy az AKS-47u miért nincs itt.. hiszen az elérhető. Úgy gondolom hogy az AKSu akkorát rúg, modok nélkül, hogy kevés kezdő mer olyan durva agressziv stilusban játszani, ahol az a fegyver eredményes tudna lenni. Persze Factory fanok bátran menjenek neki. Ugyan ezt gondolom az AKM-ről is a 7.62 kategóriában. Az előnye a VPOhoz képest, hogy automata, távolról viszont nagyon nehéz lenne megtartani, hogy az automata előny kijöjjön illetve nincsen rajta side mount.

Bár az AKM jó mindenes is lehet az elején, ha netán a bokorból elénk ugrik valaki, akkor ne csak kattogtatni tudjuk. 🙂 Ebben az esetben ugyan az a véleményem róla, mint a VPO-ról, csak picit drágább lesz, és kevésbé gyakori a scav-eknél és drága 7.62 lőszert fogunk kifosni magunkból, tönnyire 0 találattal. De! próbáljátok ki!

Egy putri, scope nélküli AKM élményemet osztanám meg.. szóval a lentebbi fegyver készítője és eredeti tulajdonosa campelt egy bokorban shorelineon. Ehhez a fegyverhez elég combos páncél dukált és mindenféle csodás dolog.. Csak a foregrip ezen a fegyveren drágább, mint a fent felsorolt (stock) fegyverekből 3 összesen.

AKM, 7.62 PS ammo… és ja.. Minden fegyvertől lehet félni mindenféle gearben, és minden fegyverrel lehet sikert szerezni. Oké.. a T ammót azért felejtsük el 🙂

Remélem meghoztam a kedvet és/vagy tudtam segíteni. 🙂

Ha valakit kifejezetten scope-ok érdekelnek, nekik itt egy érdekes képsorozat.